Kernkrimpjes

Een jaar geleden (2023) presenteerde ik tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Krimpenerwaard het krimpje: een ultrakort gedichtje van drie regels met achtereenvolgend 4, 3 en 2 lettergrepen. Het eerste krimpje van toen luidde:

KRIMPENERWAARD
KNOT IN MY 
BACKYARD

Op de nieuwjaarsreceptie van dit jaar in Haastrecht gaf ik elke kern een eigen krimpje cadeau. De prachtige gemeente Krimpenerwaard bestaat uit maar liefst elf kernen. ‘Kern’ is ambtenarentaal, maar toch vind ik het een mooi woord. In de kern wonen mensen. Buiten de kern vind je vooral natuur, gras, koeien, wegen en stroomkabels. Ook belangrijk, maar wij mensen wonen graag gezellig bij elkaar.

Elke kern heeft zijn eigen karakter en ik heb geprobeerd om dat in een ultrakort gedichtje te vangen: een kernkrimpje. Dat was een uitdaging maar erg leuk om te doen!

Ik hoop dat de kernkrimpjes helpen om verder te kijken dan je eigen woonplaats. Je mag trots zijn op je eigen dorp of stad met zijn specifieke karakter, maar we kunnen daarnaast zoveel voor elkaar betekenen in Krimpenerwaard. Dat begint met belangstelling voor de ander.

Ook hoop ik dat de kernkrimpjes onze kersverse burgemeester Hans Beenakker helpen om de kernen snel beter te leren kennen. Tijdens zijn installatie, waarbij ik een gedicht over zijn overtocht naar Krimpenerwaard mocht voordragen, heb ik hem beloofd in te zoomen op de Krimpenerwaard. Bij deze!

Download alle kernkrimpjes in een PDF

Hang ze op!

Mijn droom is dat deze krimpjes overal in de Krimpenerwaard opduiken: achter ramen, in buurthuizen, op borden in een weiland of in de krant. Print ze en hang ze op! Niet alleen de kernkrimpjes, die zijn niet meer dan inspiratie. Het beste krimpje schrijf je zelf. Heb je een leuk krimpje bedacht, stuur het dan supermakkelijk in via de knop hieronder en maak kans op een mooie afbeelding en publicatie.

Heb je een poster gekregen bij de receptie of geprint en hem ergens opgehangen? Maak dan een foto en mail hem, dan plaats ik hem hier (scroll van links naar rechts voor alle foto’s):

Drukbezochte Nieuwjaarsreceptie gemeente Krimpenerwaard | IJsselbode 19-01-2023

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *