Gedicht in zilveren schaal

Het lijkt nooit op te houden maar het is niet wat het lijkt nooit op te houden maar het is niet wat het lijkt…’

Wow, wat gaaf. Ik mocht een gedicht schrijven voor deze prachtige schaal, vanaf morgen te zien in het Zilvermuseum in Schoonhoven. De tekst gaat over long covid, daarom is hij eindeloos. Opgedragen aan Jan van der Maarel en anderen die elke dag de gevolgen hiervan merken.

De zilversmeden, Rob en Jaap Thalen, hebben met de hand de letters uitgezaagd. Ik ben zwaar onder de indruk van hun vakmanschap.

Over de tentoonstelling

Van 16 februari  t/m 24 september 2023 is in het Nederlands Zilvermuseum de tentoonstelling ‘Lot uit de Loterij’ te zien. In de traditie van de loterijen van vroeger organiseert het Zilvermuseum een loterij tijdens de tentoonstellingsperiode met opbrengst voor PostCovidNL. Deelnemers maken kans op een zilveren schaal van Thalen & Thalen met bovenstaand gedicht van polderdichter Jorris Hoste.

De hoofdprijs van zilver

Zilversmeden Rob en Jaap Thalen maakten de unieke schaal. ‘Wij hebben de schaal ontworpen vanuit een midden met wilde plooien, hoogten en diepten en ogenschijnlijk oncontroleerbare lijnen, om dan naar de randen toe steeds fijnere oppervlaktestructuren te krijgen die eindigen in een gedicht…’

Het gedicht

In de schaal is een gedicht te lezen, geschreven door Polderdichter van de Krimpenerwaard Jorris Hoste. ‘Omdat een schaal rond is, heb ik een cirkelvormige tekst bedacht die eindeloos doorgelezen kan worden. Ik denk dat dat past bij long covid, dat ook maar door blijft gaan terwijl je wilt dat het ophoudt. De tekst zelf biedt een sprankje hoop aan wie in die situatie zit.’

© Jorris Hoste 2023
Foto’s: Zilvermuseum

Media
Zilvermuseum Schoonhoven opent ‘Lot uit de loterij’ – Het Kontakt Krimpenerwaard
Loterij in het Zilvermuseum – website Zilvermuseum

De letters van het gedicht zijn met de hand uit de schaal gezaagd
Uitleg van het gedicht bij RTV Krimpenerwaard

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *